Doprava zdarma při nákupu nad 1300 Kč. Objednávky odesíláme do druhého dne.

Zero waste: 10 tipů, jak žít více bez odpadu

Právě probíhá týden bez odpadu. V Rozvoněno se snažíme žít udržitelně nejen ve firmě, ale i v našem soukromém životě. Věříme, že každý malý krok se počítá. Snižování odpadu je jedním z důležitých pilířů udržitelného života. Přinášíme vám 10 tipů, jak žít více zero waste.

 

1. Nakupování do vlastních látkových sáčků

Nahraďte jednorázové plastové sáčky látkovými. Využít můžete i voskované ubrousky. My jsme si na nákup chleba a na svačinu oblíbili chlebokapsu a látkové pytlíky na suchý zip pro rychlou manipulaci. Látkové pytlíky na nákup zeleniny a ovoce jsme ušili ze starých záclon. Látková taška nebo síťovka je také samozřejmostí. Když už využijete plastový sáček, používejte jej alespoň opakovaně. 

 

2. Nakupování v bezobalových obchodech

Bezobalové obchody nabízejí možnost nakupovat potraviny a produkty bez plastového obalu, což snižuje množství odpadu. Bezobalové obchody navíc často důkladně vybírají dodavatele, aby měli produkty i potraviny co nejvíce lokální a přírodní. Pro bezobalové nakupování jsme si oblíbili prázdné pet lahve od mléka. Jsou lehké na přenos a dobře skladné.

 

3. Mytí vlasů a hygiena těla

Při sprchování nahraďte sprcháče za tuhá přírodní mýdla. U mytí vlasů zkuste metodu no poo (bez šamponu). Zde si můžete zvolit několik variant. Vyzkoušejte tuhý šampon, mytí vlasů pomocí mýdlových ořechů nebo umývání pouze vodou. Já si myji vlasy mýdlovými ořechy a Michael s dětmi pouze vodou. Na trzích se po zhlédnutí našich hlav můžete přesvědčit o tom, jestli byste to chtěli také vyzkoušet.  

 

4. Recyklace a třídění odpadu

Zjistěte, jestli správně třídíte odpad a recyklujete materiály, které lze znovu použít. Pokud si nejste jistí, kam daný obal patří, ověřte si to třeba na tomto webu.

 

5. Praní v ekologických prostředcích

Dávejte přednost ekologickým pracím prostředkům, které jsou šetrné k vodě a neobsahují škodlivé chemikálie. Existuje celá řada značek zaměřujících se na přírodní prací prostředky. Přírodní prací prášky a gely jsou dostupné i v bezobalových obchodech. Vyzkoušet můžete i jednoduché praní s vajíčkem EcoEgg. My toto vajíčko používáme již delší čas a jsme s ním velice spokojení.

 

6. Kompostujte

Založte si na zahradě nebo na dvorku kompost. Pokud nemáte na kompost vhodný prostor, tak si pořiďte vermikompostér, který se hodí i do interiéru. Jsou k dostání i designové varianty, které příjemně zapadnou do stylu vaší domácnosti. Vámi vyprodukovaný bioodpad pak nebude zatěžovat směsný odpad a příroda se postará, aby se v kompostu vše rozložilo. 

 

7. Oblečení ze sekáče

Obrovské množství odpadu vzniká v textilním průmyslu. S nákupem nového oblečení totiž často souvisí i vyřazení toho starého. Omezte nákup oblečení pouze na to nejnutnější, co opravdu potřebujete a unosíte. Přestaňte kupovat oblečení od nadnárodních řetězců, kde si nemůžete být jistí, zda zaměstnanci pracují ve férových podmínkách a jsou dostatečně ohodnoceni. Upřednostněte secondhandy nebo lokální tvůrce. Pokud nemáte v blízkosti svého bydliště žádný secondhand, doporučujeme online sekáč VintedZajímavou formou je i půjčování oblečení s blízkými. V tu chvíli můžete navštívit v létě několik svateb a přitom přijít vždy v nějakém neokoukaném kousku.

 

8. Používejte čajové svíčky bez hliníkového kalíšku

Běžně dostupné čajové svíčky jsou balené v hliníkových obalech. Nahraďte je bezobalovými čajovými svíčkami, které se umístí do keramického či skleněného kalíšku. U nás můžete mít navíc jistotu, že jsou zcela přírodní. Vyrábíme je ze sójového vosku a používáme bavlněný knot. 

 

9. Udržitelné menstruační pomůcky

Jednorázové vložky a tampony nahraďte látkovými vložkami, menstruačními kalhotkami nebo kalíškem. Já jsem postupně zkusila všechny alternativy a nejpříjemněji se cítím s menstruačními kalhotkami.

 

10. Látkové pleny a přebalovací podložky

Jednorázové pleny a přebalovací podložky vyměňte za látkové. Počáteční investice je sice vyšší, ale z vlastní zkušenosti víme, že se vám to vrátí. Používání látkových plen zabere sice více času, ale můžeme zaručit, že ze sebe budete mít rozhodně dobrý pocit. A vaše dítě tuto skutečnost určitě také v budoucnu ocení. Pokud máte z látkování strach, doporučujeme používat alespoň látkové přebalovací podložky. Nakupte si nejdříve malou látkovací sadu z bazaru na vyzkoušení a pak se rozhodněte, jestli do toho půjdete. Každá snaha se počítá.

 

Pokud je toho na vás příliš, vyberte si 3 body, které zahrňte do svého každodenního života. Každý malý krok může přispět k ochraně naší planety pro budoucí generace. Děkujeme, že do toho jdete s námi. A pokud byste se do toho chtěli pustit po hlavě hned teď, právě běží bezodpadová výzva, do které se můžete zapojit ještě dnes.