Doprava zdarma při nákupu nad 1300 Kč. Objednávky odesíláme do druhého dne.

DIY návod - přírodní adventní svíčky z včelího vosku

Adventní čas se pomalu blíží a my jsme v Rozvoněno začali přemýšlet nad tím, jak tento čas prožít co nejvíce přírodně. Jelikož sami rádi tvoříme, tak jsme se rozhodli Vám zveřejnit DIY návod na jednoduchou výrobu motaných svíček z včelího vosku. Kdybyste však na tvoření neměli čas, v naší nabídce najdete sadu 4 adventních včelích svíček, které jsou při výrobě lité do forem, tudíž mají hladký povrch a hoří déle než motané.

 

K výrobě budeme potřebovat: 

  • včelí pláty (mezistěny) k zakoupení v obchodech s výtvarnými potřebami a v obchodech s včelími produkty,
  • bavlněný knot,
  • nůžky,
  • větší formát papíru či pečící papír na zakrytí pracovní plochy,
  • zalamovací nůž,
  • pravítko,
  • fix,
  • fén.

 

Jak vyrobit motané svíčky z včelího vosku: 

1. Včelí pláty si naměříme na požadovanou velikost a pomocí odlamovacího nože rozřežeme na obdélníky. Na velikost našich svíček (výška 7 cm a šířka 3,5 cm) jsme použili rozměr: 7x56 cm. V obchodech však plát o délce 56 cm běžně nekoupíte, a tak jsme naše svíčky vytvořili z 1,5 plátu (1 plát jsme sehnali o délce 28 cm). Obdélníky si však naměřte podle své libosti. 

2. Včelí plát si položíme kratší stranou k sobě a podél dolního okraje na něj rozprostřeme knot. Pro naši šířku svíčky jsme využili bavlněný kulatý knot o průměru 2 mm. U kulatého knotu si musíme dát pozor, aby v jeho svislé poloze pletení knotu tvořilo tvar V, nikoliv stříšku. Knot by měl na jedné straně přesahovat cca o 2 cm – tady budeme svíčku zapalovat.

 

                               

 

3. V tomto okamžiku se pustíme do rolování svíčky. Postupujeme od spodního okraje, kde máme rozprostřený knot. Vezmeme si fén a začneme plát postupně zahřívat. Jak nám bude plát měknout, začínáme jej motat. Pokud se na plátu objeví trhliny, tak jej ještě trochu nahřejeme. Ze začátku se Vám budou mezistěny nejspíše více trhat, ale určitě nepropadejte zoufalství. Trhliny jdou po nahřátí krásně uhladit a čím dále budete od knotu, tím lépe se Vám svíčka bude rolovat. Pokud budete chtít vytvořit širší svíčku, než Vám umožňuje délka včelího plátu, můžete na svíčku jednoduše navázat dalším plátem, tak jsme to udělali i my. 

4. Jakmile je svíčka zcela narolovaná, zbývá už jen zastřihnout případný přesah knotu v místě, kde bude svíčka stát. Nakonec vykukující část knotu, která bude sloužit k zapálení svíčky, namočíme v roztaveném vosku. Kdybychom tento krok vynechali, tak by knot shořel dříve než by se dotkl vosku svíčky. 

 

                               

 

TIP: Výroba svíček je poměrně jednoduchá, a tak se může stát vhodnou aktivitou při tvoření s dětmi. 

 

Odměnou za trpělivou práci Vám bude krásná přírodní svíčka, která je šetrná k Vám i k naší planetě. Věříme, že příjemná vůně včelího vosku Vám doma rozjasní adventní dny, na které budete rádi vzpomínat. 

A tak Vám přejeme mnoho radosti při tvoření a pokojné prožití adventního období.

Ester a Michael

 

PS: Budeme moc rádi za sdílení Vašich výtvorů na sociálních sítích (Instagram a Facebook). Když nás na příspěvku označíte, rádi Vaši tvorbu nasdílíme na našem profilu. Jsme opravdu moc zvědaví, jak Vaše svíčky budou vypadat. Těšíme se na to! :)